Feminist sanat tarihine bir bakış: “Kadınlar, Sanat ve İktidar” - Söyleşi

PAYLAŞ / İZLE
ÜCRETSİZ

“Doğru soruları sorsak ya da yanlış soruları sormaktan vazgeçsek sanat dünyası nasıl görünürdü?” Feminist sanat tarihi üzerine çalışmalarıyla tanınan Linda Nochlin’in 1971 yılında yayımlanan “Neden Hiç Büyük Kadın Sanatçı Çıkmadı?” makalesi, bu alandaki en güçlü metinlerden biri olarak kabul edilmektedir.

YKY’den yayımlanan “Kadınlar, Sanat ve İktidar” başlıklı kitap, Nochlin’in feminist sanat tarihinin doğuşuna ve gelişimine tanıklık eden toplam yedi makalesini bir araya getiriyor. 2017’de kaybettiğimiz Linda Nochlin’in kitabı, okurları sanatla ilişkilenmelerini cesaretle düşünmeye davet ediyor. Kitabın en çok bilinen makalesi “Neden Hiç Büyük Kadın Sanatçı Çıkmadı?”, daha önce “Neden Hiç Büyük Kadın Sanatçı Yok?” başlığı ile, Ahu Antmen çevirisiyle 2008'de yayımlanan “Sanat/Cinsiyet: Sanat Tarihi ve Feminist Eleştiri” kitabında yer almıştı, makale bu defa Süreyyya Evren’in çevirisiyle okurlarıyla buluştu. 

Sanatçı Zeyno Pekünlü, akademisyen ve sanatçı Necla Rüzgar ve çevirmen, şair ve akademisyen Gonca Özmen, yaklaşık 20 yıllık bir araştırma ve yorumlama sürecinin birikimini yansıtan kitaptan yola çıkarak feminist bakış açısıyla kadınların sanattaki yerini tartışmaya açacak.

Herkesin katılımına açık ve ücretsiz olarak düzenlenecek söyleşiye buraya tıklayarak Yapı Kredi Kültür Sanat Yayıncılık’ın YouTube kanalı üzerinden katılabilirsiniz.

Fotoğraf: 1968'de bir düğün portresi olarak hediye edilen, Philip Pearlstein'ın Linda Nochlin ve Richard Pommer portresi önünde, Matthew Begun.