Dünya Çapında Bir Usta: “İlhan Mimaroğlu 95 yaşında” - Söyleşi
- Kategori: Söyleşi
- Tarih: 30.04.2021 Saat: 19:00
- Yer: Yapı Kredi Kültür Sanat - Youtube
- Katılımcılar: Burçin Büke, Hülya Tunçağ
Elektronik müziğin öncü isimlerinden İlhan Mimaroğlu, birçok alanda bilgi birikimi olan bir ustaydı. Sadece besteci değil, aynı zamanda müzik eleştirmeni, radyo programcısı ve bir yazardı.
Uluslararası Caz Günü’nde, müzik alanında yaptığı yenilikçi çalışmalarıyla dünya müzik tarihinde saygın bir büyük usta olan İlhan Mimaroğlu’nu anıyoruz.
Besteciliği ve müzik alanındaki yazıları ile Rockefeller ve Guggenheim ödüllerini kazanan Mimaroğlu, besteleriyle Sanatın farklı dallarında eserler veren büyük ustalara da ilham kaynağı olmuştur. Jean Dubuffet, Grain Palais’te gerçekleştirdiği “Coucou Bazar” adlı gösterisi için Mimaroğlu’ndan besteler isterken ünlü yönetmen Fellini de, 1969 tarihli “Satyricon” filminde İlhan Mimaroğlu’nun eserini kullanmıştı. Ayrıca Freddie Hubbard ve Charles Mingus gibi birçok ünlü sanatçıyla da çalıştı.
2012 yılında kaybettiğimiz İlhan Mimaroğlu, Amerika’da yayımlanmış elektronik müziğin öncüleri arasında sayılan besteler ve deneysel çalışmalarıyla, Türkiye’de yayımladığı caz üzerine kitaplarının yanı sıra fotoğraf ve sinema üzerine de çalışmalar yaptı. New York’ta çektiği duvar fotoğraflarının yer aldığı “New York Kapı Dışı Sanatı” 2016 yılında YKY tarafından yayımlandı. Yönetmen Serdar Kökçeoğlu tarafından çekilen ve usta besteci üzerine bir ilk olan “Mimaroğlu: Manhattan Adası’nın Robinson’u” belgeseli de, Mimaroğlu’nun 40 yıl boyunca kendi çektiği 8 mm ve dijital görüntüler kullanılarak kurgulandı.
Mimaroğlu’nun 95. doğum günü anısına düzenlediğimiz söyleşiye, Türk caz ve müzik yazarı, radyo yapımcısı ve müzik prodüktörü Hülya Tunçağ ve Konser Piyanisti Burçin Büke, Mimaroğlu’nun dünya müziğindeki yerini anlatacak ve sinemadan, fotoğrafa sanatın farklı alanlarında yaptığı çalışmalarını konuşacaklar.
Herkesin katılımına açık ve ücretsiz olarak düzenlenecek söyleşiyi buraya tıklayarak Yapı Kredi Kültür Sanat Yayıncılık’ın YouTube kanalı üzerinden izleyebilirsiniz.