Dünyanın Bütün Çocukları Pál Sokağı’ndandır - Söyleşi

PAYLAŞ / İZLE
ÜCRETSİZ

"Pál Sokağı Çocukları", çocuklukla ergenlik arasında yer alan ve psikanalistlerin “gizil dönem” olarak adlandırdıkları çağın çocuklarıdır. Bu evrede özellikle aynı cinsten olanlarla kurulan yakınlıklar ikili olmaktan çok grup deneyimleriyle yaşanır. Aynı okulda okumak, aynı sokakta yaşamak bu grupların temel paydasını oluştururken, üstbenliğin gelişimine koşut olarak ortak ülküler oraya çıkacaktır. Romandaki çocukların erişkinlere öykünerek dernek ve ordu kurmaları ve bunların sağladığı dayanışmayla yurt olarak tanımladıkları arsayı canla başla, üstelik bir de şehit vererek savunmaları gibi... Ancak hem arkadaşlarının ölümünü hem arsanın ortadan kalkacağını öğrendiklerinde, erişkinler dünyasının engellenemezlikler ve geridönüşsüzlüklerle dolu olduğunu anlarlar. Üstelik ilk işaretini bedenlerindeki değişimlerle veren erinlik de bu geridönüşsüzlük hissini derinleştirmektedir.

"Pál Sokağı Çocukları", 20. yüzyıl başlarında Macar yazar Ferenc Molnar tarafından kaleme alınan ve bugün artık dünya çocuk edebiyatının en önemli eserlerinden biri haline gelen bir başyapıt. YKY Doğan Kardeş dizisinden ilk kez 2009 yılında yayımlanan kitabın YKY’de 50. baskısına ulaşması vesilesiyle düzenlediğimiz bu söyleşide psikanalist Talat Parman kitabı çocuklukla ergenlik arasında kalan ve “gizil dönem” adı verilen evrenin özelliklerinden hareketle ele alacak. Kitabın YKY baskısının çevirmeni Tarık Demirkan romanın yayımlanma hikâyesini, karakterlerin arka planlarını ve kitabın farklı dönemlerde, kültürlerde nasıl karşılandığını anlatacak.

Herkesin katılımına açık ve ücretsiz olarak düzenlenecek söyleşiye buraya tıklayarak Yapı Kredi Kültür Sanat Yayıncılık’ın YouTube kanalı üzerinden katılabilirsiniz.