Roy Jacobsen

Roy Jacobsen
PAYLAŞ
Hakkında

Roy Jacobsen 26 Aralık 1954’te Oslo’da doğdu. Norveçli romancı ve öykücü.

Çocukluğu Oslo’nun yakınlarında Groruddalen Vadisi’nde bir banliyö kasabasında geçti. Değişik işlerde çalıştı ve 1982’de ilk kitabı yayımlandıktan sonra da çalışmayı sürdürdü. Ancak 1990’da bütün zamanını yazarlığa ayırmaya başladı. 1991’de yayımlanan Seierherrene romanında, hem annesinin geldiği topraklar hem de kendisinin Groruddalen’deki çocukluğu önemli temalar olarak ele alınır. Bu romanda Norveç kültüründe “büyük sınıf yolculuğu” denilen ve yirminci yüzyılda birkaç nesil içinde Norveç toplumunun büyük bir bölümünün üst toplumsal katmanlara geçmesi biçiminde yaşanan olgu, belki de diğer tüm Norveç edebiyat eserlerinden daha doğrudan bir şekilde ele alınmıştır.

Romanda, bir aile ve iki neslin görüş açısından, son seksen yılda sıradan insanların yaşam koşullarının nasıl değiştiği, bir çiftçi ve işçi toplumunun nasıl büyük bir hızla endüstri sonrası, eğitimli, teknik bir topluma, fırsatlarla dolu bir refah toplumuna dönüştüğü ve bu sırada yurttaşlara nasıl yeni yaratılmış bir benlik duygusu sunulduğu anlatılır.

Kendini bu şekilde kanıtlayan Jacobsen, I·şçi Partili eski başbakan Trygve Bratteli’nin biyografisini yazmak üzere seçildi. Jacobsen aynı zamanda “Norvegian Academy for Language and Literature” üyesidir.

Edebiyat dünyasında ilk kez 1982’de Fangeliv (Tutuklu Yaşam) adlı kısa öyküler derlemesiyle tanındı; bu kitabıyla Tarjei Vesaas O¨dülü’ne layık bulundu. Ayrıca Norveç Edebiyat Eleştirmenleri O¨dülü’nü aldı ve 1991’de Seierherrene (Fatihler) ve 2004 yılında Frost (Don) adlı romanlarıyla Norveç Konseyi Edebiyat O¨dülü’ne aday gösterildi.