Henry James

Henry James
PAYLAŞ
Hakkında

Henry James 1843’te New York’ta doğdu. Çocukluğu ve gençliği Avrupa şehirlerinde geçti. Özel öğretmenlerden eğitim aldı. 19 yaşında Harvard Hukuk Fakültesi’ne kaydoldu ama zamanını Charles Augustin Sainte-Beuve, Honoré de Balzac ve Nathaniel Hawthorne gibi isimlerin kitaplarını okuyarak geçirdi. İki yıl sonra "Continental Monthly" dergisinde ilk hikâyesini yayımladı, ardından "North American Review"da kitap eleştirileri yazmaya başladı. Yirmilerinin ortasındayken artık Amerika’nın en yetenekli hikâye yazarlarından biri olarak tanınıyordu. Romanlarını yazmaya başlamadan önce neredeyse on yıl hikâyeler, kitap eleştirileri ve makaleler yazdı.

Vaktinin bir kısmını Amerika’da bir kısmını Avrupa’da geçiren James yurtdışında daha rahat yaşayacağına karar verdi. Paris’te İvan Turgenyev, Émile Zola, Alphonse Daudet ve Guy de Maupassant gibi yazarlarla görüştü. Paris’i çok sevse de bir süre sonra orada kendisini bir yabancı gibi hissedip Londra’ya gitti. Ölümünden kısa süre önce de, savaşta İngiltere’yi desteklemek amacıyla, İngiliz vatandaşı oldu.

"Amerikalı", "Daisy Miller", "Yürek Burgusu", "Bir Kadının Portresi" gibi eserleriyle tanınan Henry James 1916’daki ölümüne kadar yirmiden fazla roman, yüzü aşkın hikâye, birçok makale, gezi ve eleştiri kitapları yazdı.