Francis Picabia

Francis Picabia
PAYLAŞ
Hakkında

Francis Picabia (22 Ocak 1879, Paris-30 Kasım 1953, Paris), sırasıyla Kübizm, Dadacılık ve Gerçeküstücülük akımlarına katılmış Fransız ressam, ilüstratör, tasarımcı, yazar ve yayımcı.

Güzel Sanatlar Yüksekokulu’yla Dekoratif Sanatlar Okulu’nda eğitim gördükten sonra yaklaşık altı yıl Alfred Sisley’inkine benzer izlenimci üslupta resimler yaptı. 1911’de kübistlerin oluşturduğu Altın Kesit grubuna katıldı. Aynı yıl Marcel Duchamp’la tanıştıktan sonra Kübizmin duygusallıktan uzak temalarını bıraktı, karmaşık natürmortlar ve simgesel figürler yapmaya başladı.

1913’te New York kentinde Armory Show sergisine, ayrıca Alfred Stieglitz’in Galeri “219” sergisine katıldı. Galerinin çıkardığı 291 adlı dadacı dergiye ve Stieglitz’in "Camera Work" adlı dergisine yazılar yazdı. 1917’de zengin bir şair, araştırmacı ve koleksiyoncu olan Walter Arensberg ile birlikte "291"in devamı olan "391" adlı dergiyi yayımlamaya başladı. Marcel Duchamp, Marius de Zayas ve Man Ray gibi o da New York’ta yaşayan sanatçıların oluşturduğu dadacı bir grubun üyesiydi.

1917’de Avrupa’ya döndü, Barselona ve Paris’te çalıştı. 1918’de Tristan Tzara’nın işbirliğiyle Zürich’te "Der Dada" dergisinin dördüncü ve beşinci sayılarını yayımladı. 1920’de Paris’te "Cannibale" adlı bir edebiyat dergisi çıkardı. 1921’de Dadacılığın dağılmasından sonra şair André Breton’un izinde Gerçeküstücülüğe katıldı. Çok sayıda edebiyat yapıtı bulunan Francis Picabia’nın tek romanı, 1924’te yazdığı "Kervansaray"dır.