Kafamda Bir Tuhaflık

PAYLAŞ
SATIN AL YORUM YAZ
İçindekiler

"Kitap-lık", YKY’nin kitap tanıtım dergisi olarak Eylül 1993’te çıktı ve bir süre ücretsiz dağıtıldı. 1997’ye dek kitap tanıtma, eleştiri, deneme, inceleme, değini yazılarıyla kitap evreninde olup bitenleri yakından izledi.

1998’den sonra mevsimlik (üç aylık), 2000’den sonra da iki aylık periyotla çıktı ve “ciddi”, “ağır” bir edebiyat dergisi kimliği kazandı. Yeryüzü yazınının tüm dillerine kendini açtı.

2003’te içeriği ve tasarımı yenilenerek “aylık edebiyat dergisi” çizgisine oturdu. 2005’e dek ekler verdi, yurt genelinde gazete bayilerinde satıldı; bir ara tirajı on bini geçti. On yıl süren "YKY Şiir Yıllığı" armağanlarıyla 2000’li yılların şiir ortamını etkiledi.

Eylül 2012’de, dergiciliği etkileyen yeni koşullar karşısında yeniden iki aylık periyoda döndü.

2015’e gelindiğinde ise dergi yeniden tasarlanıp renkli baskıya geçerek daha canlı bir görüntüye büründü.

"Kitap-lık" bugün artık içeriği ve biçimiyle, seçiciliği ve özeniyle, “iyi edebiyat okuru”nu gözeten tutarlı çizgisiyle etkisini, gücünü iyice duyurmuş bir dergi. Dosya ve Babil Kulesi gibi kalıcı bölümleriyle, şiir, öykü, deneme, eleştiri, inceleme, anı, günlük, gezi yazısı, mektup, söyleşi türlerine dengeli ve geniş bir biçimde yer vermesiyle, gelenekçi-yenilikçi, yerli-yabancı, doğulu-batılı, yaşlı-genç ayrımı yapmadan, derinlikli, doyurucu, kuşatıcı, özgürlükçü, özgünlükçü ve etkili olma çabalarıyla günümüz edebiyat dergiciliğine yön vermekte.

"Kitap-lık", bütün kitapseverlerin ve edebiyat dostlarının dergisi olmayı sürdürüyor.

 Yayımlama Koşulları
Şiir, öykü, deneme, eleştiri, inceleme, anı, günlük, gezi yazısı, mektup, söyleşi türlerindeki yazınsal çalışmalara yer verilir.
Daha önce internet ya da basılı yayınlarda yer almamış, sadece Kitap-lık için gönderilmiş çalışmalar dikkate alınır.
Üç gün içinde yayımlanacağı bilgisi verilmezse yayımlanmayacak demektir, bu durumda herhangi bir gerekçe açıklanmaz.
omer.yalcin@ykykultur.com.tr adresine özel, kısa bir özgeçmişle birlikte gönderilen çalışmalar dikkate alınır.

  • EDİTÖR'DEN

    “Kafamda Bir Tuhaflık” edebiyatın gündeminde. Gazete, dergi sayfalarında, kişisel medyalarda her türlü yorum ve eleştiri yapıldı, övgüye de yergiye de uğradı. Orhan Pamuk, romanının okuruyla buluşması mutluluğunu, yazım sürecini söyleşilerinde samimiyetle dile getirdi. Elbette böylesi bir romanın yerini bulması zaman ister. Bunun için derinlikli, oylumlu, kapsamlı incelemeler beklenmeli.

    Selçuk Orhan – Mehmet Erte ikilisi, diyalog metinleri Pot’ta bu ay “Kafamda Bir Tuhaflık”a eğildiler. Onlara, romanın editörü ve redaktörü Darmin Hadzibegoviç ‘dışarıdan bakan’ bir yazıyla katıldı. Romana farklı noktalardan ışık tutan yorumlar okuyacaksınız.

    Bu arada, “Kafamda Bir Tuhaflık”a ilk ödül geçen ay verildi. Sevgili Orhan Pamuk’u Aydın Doğan Ödülü için bir de buradan kutlarız.

    Birinci Dünya Savaşı bir yıldır gündemimizdeydi. Sağ olsun, dostumuz Mehmet Can Doğan üstlendi ve doygun bir dosya hazırladı. İbrahim Şahin, Nesîme Ceyhan Akça, Mustafa Kurt, Erol Köroğlu ve Dinçer Apaydın’ın birbirinden değerli makalelerini okuduğumuzda, yüz yıl önceki harp senelerinin edebiyat ve matbuat ortamı çepeçevre gözler önüne geliyor.

    “Yazında Görsellik” kuşkusuz çok daha kapsamlı bir dosya konusu. Bu sayıda Gürsel Korat ile Faruk Duman dikkat çekici birer denemeyle soruna yaklaştılar. Gürsel Korat’ın sade şu sorusu bile konunun derinliğini gösteriyor: “Bütün zihinlerin görsel düşünmeye açık bir konuma evrildiği, arkaik olanla fütürist olanın yan yana geçebildiği, fantazya ile gerçeğin birbiri yerine konabildiği, görselliğin her türlü bilgiyle yan yana gelebildiği, bilginin her türlü görselliği başkalaştırdığı bir dünyada, bütün anlatıların hedeflediği şeyin “gerçeklik”, “hiper” “gerçeklik”, “gerçek gibilik” kavramlarında düğümlenmesi anlamlı değil midir?”

    Nedim Gürsel, Sait Faik yazısında, kendi İstanbul geçmişi üstünden tutkunu olduğu yazarın izlerini sürerken lezzetli bir kent ve edebiyat metni kotarmış... Bu sayının büyük bir keyifle okunacak kabartma yazılarından, “İstanbul, Sait Faik ve Başka Hayatlar”.

    Eskilerin “vefayat” dedikleri yazılara bildiğiniz gibi pek az yer veriyoruz. Yitirdiklerimizi yazılarla uğurlamayı göreve dönüştürmüş değiliz. Ancak, zaten hayattayken gözardı edilmişleri, bu sayıda Tunç Tayanç’ın kaleminden okuyacağınız Ertuğrul Oğuz Fırat gibi değerleri, anmak da doğrusu bir borç oluyor.

    Yeni sayılarda buluşmak umuduyla.

KAPAK
Selçuk Orhan - Mehmet Erte           
Pot - Orhan Pamuk: Trajedisi olmak ya da olmamak
Darmin Hadzibegoviç - Orhan Pamuk’un Olgunluk Dönemi

ŞİİR
Ebubekir Eroğlu
Ali Asker Barut
Elif Sofya
Ali Ayçil
Ömer Şişman
Arif Erguvan
Mete Demirtürk
William Stafford

ŞİİRSEL
Hüseyin Ferhad - Hasar Tespiti Şart

DENEME
Nedim Gürsel - İstanbul, Sait Faik ve Başka Hayatlar

ÖYKÜ
Adnan Özyalçıner - Öyküler
Semra Topal - Ve Rüzgâr Eser Bu Mektubu Getirir
Âlim Kahraman - Kütüphane
Yalçın Tosun - Yardımcı Erkek Oyuncu
Kadire Bozkurt - Marlin
Ayşen Işık - Kör Döğüşü

KAPAK
Gürsel Korat - Yazı(n)ın Görselleşmesi
Faruk Duman - Betimleme, oyalanma ve ölçü

DOSYA
Birinci Dünya Savaşı’nda (1914-18) edebiyatımız - Hazırlayan: Mehmet Can Doğan
İbrahim Şahin - Birinci Dünya Savaşı Yılları Edebiyatında İmge Savaşı
Nesîme Ceyhan Akça - Cihan Harp Ededursun: Birinci Dünya Savaşı Yıllarında Osmanlı Matbuatı
Mustafa Kurt - Savaş Dönemi İstanbul’unda “Âhir Zaman” Alametleri
Erol Köroğlu - Ercüment Ekrem Talu’nun Gün Batarken ve Kan ve İman Romanlarında Birinci Dünya Savaşı
Dinçer Apaydın - Savaş Sırasında Bir “Sürgün”

BABİL KULESİ
B. Nihan Eren: “Yan masayı dinlemeyi seviyorum”
Janet Barış
Sezer Duru - Bir Çevirinin Öyküsü: “Horcynus Orca”
Necmi Sönmez - Kültürlerarası İroni
Tunç Tayanç - Ertuğrul Oğuz Fırat için bir kolaj denemesi: Yasalar, Sözcükler, renkler, notalar...

GÜZEL SAYFA
Mehmet Can Doğan - Özdemir Asaf’ın “Yuvarlak Masa”sı

Abone olmak için idealdergi@idealkultur.com adresine mail atabilir ya da 05559811838 - 02125288541 numaralı telefonları arayabilirsiniz.

* E-posta adresiniz hiç kimseyle paylaşılmayacaktır.