Mitoloji - Hayali Dünyalara Eksiksiz Rehber (ciltli, sert kapak)

PAYLAŞ
SATIN AL YORUM YAZ
Kitap Akrabalıkları

Hayali Dünyalara Eksiksiz Rehber

Azteklerden efsanelerinden Yunan efsanelerine, Roma'nın kuruluş mitinden kilin yaratılış mitlerindeki yerine, baldan süte, kana ve tuza kadar hayali dünyalarımıza eşlik eden bir el kitabı.

Her kültürün kendi mitleri vardır.
Mitoloji / Hayali Dünyalara Eksiksiz Rehber kitabı insanoğlunun en kalıcı hikâyelerine eğiliyor; yerkürenin her köşesinden efsane örneklerinden yola çıkarak, dünyanın yaratılışına, ölmeyen aşka, kıskanç tanrılara, azimli kahramanlara, korkunç canavarlara, öbür dünyaya ve yeraltı diyarına uzanıyor. Simgesel nesnelere, arayışlara, yolculuklara, mucizevi doğumlara ve hayvanlar âlemine de bakmaktan geri kalmıyor.
Christopher Dell, mitolojinin belirleyici temalarına bakarken, ne kadar çok mitin ortak kalıplar taşıdığını gösteriyor ve çağlar boyunca hayal gücünün bütün çeşitliliğiyle kendini ifade edişinin izlerini sürüyor.
356'sı renkli 410  çarpıcı görsel malzemeyle başka bir boyut kazanan "Mitoloji", çevremizdeki dünyayı açıklamak için anlattığımız masallara meraklı herkese el kitabı niteliğinde.
Christopher Dell'in YKY'den "Başyapıt Budur! 70 Büyük Sanat Eseri ve Canavarlar - Garip Yaratıklar Kitabı" adlı kitapları yayımlandı.

Güneş

Isının ve ışığın kaynağı, gündüzün işareti güneş, bütün mitolojilerde merkezi yer tutar. Güneşin gökteki öngörülebilir geçişi, birçok kültürü bu devinimin bir varlıkça denetlendiği sonucuna yöneltmiştir. Mısırlılar güneşin bir mavnada yol aldığını, Yunanlar ve Kuzey Avrupalılar ise bir güneş arabasında taşındığını sanırdı.
Yunan ve Roma inanışına göre, bu arabayı doğuda yaşayan tanrı Helios (Sol) sürer. Onun ölümlü oğlu Phaethon, arabayı sürmek için izin ister. Helios’un onu caydırma çabasına karşın diretir, ama atlarla başa çıkamayıp yeryüzüne düşer. Yunan mitolojisi daha sonraları güneşi Apollon’la ilişkilendirmiştir.
Mısır mitolojisinde düzeni temsil eden güneş, Ra’yla ilişkili görülür. Her gece yeraltına inen güneşin orada kaos yılanı Apep gibi saldırganlarla dövüşmesi gerekir.
Orta Amerika toplumlarında güneşe tapınma baskındı. Aztek güneş tanrısı Huitzilopochtli’yi insan kurbanlarla beslemek gerektiğine inanılırdı. Azteklere göre güneş, toprak tanrıçası Coatlicue’nin oğluydu. Bazı Çin mitleri güneşi Pan Gu’nun sol gözü sayar. İran mitolojisinde güneş ilahları, her ikisi de güçlü tanrılar olan Ahura Mazda ve Mithra’dır.

Güneş tutulmalarına kozmik anlam yüklenirdi. Çinlilere göre, bu olay güneşin bir ejderha tarafından yutulmasının sonucuydu. Mısırlılar ise tutulmayı, güneşin Apep’le kavgasında bir an için yenik düşmesinin belirtisi olarak görürdü. Japonlara göre ise tutulma, ?into güneş tanrıçası Amaterasu’nun bir mağaraya kaçarak, dünyayı karanlıkta bıraktığının işaretiydi; neyse ki, diğer tanrıların güldüğünü duyunca, merak duygusuyla tekrar dışarı çıkardı. İskandinav mitolojisi güneşin, yani tanrıça Sol’un muhtemelen Ragnarök’un mahşeri olayları sırasında kurt Fenrir tarafından yutulacağını öngörür.

* E-posta adresiniz hiç kimseyle paylaşılmayacaktır.