Her Güne Bir Deney

PAYLAŞ
SATIN AL YORUM YAZ
Kitap Akrabalıkları

Bütün ailenin katılabileceği deneylerle dolu, eğlenceli bir kitap!

Rüzgâr, dolu, şimşek, yağmur gibi atmosfer olayları nasıl oluşur? Bitkiler nasıl büyür? Merak ettiğiniz birçok doğa olayını evde bulabileceğiniz basit malzemelerle kendiniz deneyerek, görerek ve izleyerek öğreneceksiniz. İlginizi çeken konular hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak isterseniz deneylerin yanındaki kutucukları da okuyabilir, merakınızı giderebilirsiniz. Üstelik çizimler de sizi çok güldürecek.

"Hayalet mürekkep nasıl yapılır? 
Buzdolabı olmadan dondurma nasıl yapılır?
Sayılarla sihirbazlık nasıl yapılır?
Parmak izi nedir?"

İlkbahar, Yaz, Sonbahar, Kış

Her Güne Bir Deney*

Doğa, yıl boyunca değişir. İlkbaharda tomurcuklar belirir, ağaçlar çiçek açar, tohumlar filizlenir. Yaz mevsimi yemyeşil çayırları, sıcak havayı ve yaz fırtınalarını beraberinde getirir. Sonbaharda meyveler olgunlaşır, ağaçların yaprakları dökülür. Sabahları ormanı ve tarlaları kalın bir sis tabakası örter. Kışın havada kar taneleri dans eder. Nehirler donar, ağaçlar çıplak kalır. Doğa kalın, beyaz bir örtünün altında dinlenir; ta ki güneş karları eritene ve aynı döngü tekrar başlayana dek…

Yılın her günü için bir deneyin anlatıldığı bu kitaptaki toplam 365 heyecan verici deneyle doğa kanunlarının izini sürebilirsin. Bitkilerin nasıl büyüdüğünü, rüzgârın, dolunun, şimşeğin ve gök gürültüsünün nasıl meydana geldiğini, limon suyuyla nasıl ampul yakıldığını ve kurak bölgelerde nasıl içme suyu elde edildiğini açıklayabilirsin. Bunun yanı sıra eğer usta bir dedektifin nasıl parmak izi aldığını, gizli mürekkebin, karamelli bonbonların, kaya şekerinin ve derin dondurucu kullanmadan dondurmanın nasıl yapıldığını öğrenmek istiyorsan kesinlikle bu kitabı okumalısın!

Deneylerin yapılması için gereken malzemeler hemen her evde bulunacak türdendir. Kimi deneyleri tek başına yapabilirsin, kimilerinde ise bir yetişkinin yardımına ihtiyacın var. Bazı deneyler biraz alıştırma ve sabır gerektirir, deney başarılı olana kadar birkaç kez tekrarlamak zorunda kalabilirsin. Fakat çoğu o kadar kolay ki, anaokuluna giden kardeşin bile yapabilir! Birçok deneyi odanda yapabilirsin, bazılarını ise açık havada yapman daha iyi olur. Deney yaparken kendine ve etrafına dikkat etmeyi, hele bazı deneylerde gözünü dört açmayı sakın unutma.

Kitaptaki 365 deney mevsimlere göre sıralandı ama çoğu, mevsimden bağımsız olarak da yapılabilir. Yani eğer kışın değil de yazın mumlarla deney yapmak istiyorsan, hiç sorun değil! Yine de deneyler içerik olarak birbirine eklenecek şekilde dizildiği için, kitaptaki sırayı takip edersen daha çok şey öğrenirsin. En iyisi, özellikle ilgini çeken bir konuyla başla, önce ilk deneyi, sonra ikinciyi yap ve bu şekilde devam et. Seni hiç heyecanlandırmayan, sana fazla basit ya da zaman kaybı gibi gelen bir deneyle karşılaşırsan, onu atlarsın. Deney yaparken kimya, biyoloji, fizik ve jeoloji alanında birçok yeni kavramla da tanışacaksın. Bu kavramları deney tarifinin yanındaki kutucuklarda açıkladık ki daha kolay aklında tutasın.

Hadi bakalım küçük profesör, iş başına! Deneylerinde başarılar ve iyi eğlenceler!

* Bu kitaptaki deneyler özgün baskının editörü Anita van Saan ve Moses yayınevi tarafından titizlikle uygulanmıştır. Yine de hiçbir garanti verilemez. Meydana gelebilecek kaza ya da zararlardan Yapı Kredi Kültür Sanat Yayıncılık hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

* E-posta adresiniz hiç kimseyle paylaşılmayacaktır.