F ck America

PAYLAŞ
SATIN AL YORUM YAZ
Kitap Akrabalıkları

Hilsenrath’ın otobiyografik unsurlar taşıyan bu romanı kendi kendisine, insani değerlere alabildiğine yabancılaşmış, maddiyatçı Amerikan toplumunun keskin bir hicvi aynı zamanda.
Nathan Bronsky [...] tehlikede oldukları için büyük özgürlük ülkesi Amerika’nın kapısını çalan yüz binleri hatırladı, Amerika onları istememişti. O zamanlar. [...] Başkonsolosa “F*ck America” dedi. Çok yüksek sesle söylemişti.
II. Dünya Savaşı sonrası, iş işten geçtikten sonra Avrupalı mültecilere kapılarını açan Amerika Birleşik Devletleri. Bu mültecilerin arasında bir yandan hayat mücadelesi verirken bir yandan da göçmen kahvelerinde sabahlayarak ilk romanını yazan Jakob Bronsky de var.
Bronsky, geçici işlerde çalışıyor, Amerikan Rüyası’nın acımasızca dışladığı, hayatlarını kâbusa döndürdüğü insanların arasında yaşıyor: Fahişeler, zenciler, ayyaşlar, sokak insanları... Yazarak başarılı ve ünlü olmayı hayal ediyor ama yazmak onun için her şeyden önce soykırımla hesaplaşmanın ve suçluluk duygularından kurtulmanın da tek yolu.

Sayın Bay Bronsky,

Acele postayla gönderdiğiniz mektubunuz sekiz aydan beri masamda duruyor. Daha ancak bugün fırsat bulup okuyabildim. İlişikteki ilgili formları doldurup adresime gönderebilirsiniz. Maalesef sizin ailenizle birlikte acil olarak Amerika’ya göç etme­nizin çok mümkün gözükmediğini bildirmek zorundayım. Tak­dir edersiniz ki sayın bay Bronsky, yüz binlerce Yahudi derhal Amerika’ya gitmek istiyor. Bizse sizlerden ancak sınırlı sayıda göçmen kabul edebiliriz, Amerika cennet bir ülke olduğu için göçmen politikasını yirmi yıldır iyice düşünülerek konulmuş ba­şarılı bir kota sistemi belirliyor ve bu sistem sayın bay Bronsky, ülkenin ileri gelenlerinin, saf beyaz Anglo Sakson-Protestan seç­menlerinin çıkarları için, deniz aşırı ülkelerden gelen, doğaları ve kökenleri itibariyle bize yabancı unsurların oluşturduğu göç dalgalarına çok etkili bir biçimde set çekiyor. Bu nedenledir ki, kovuşturma altındaki Yahudilerle ilgili yedek liste böyle uzun. Hem de çok uzun. Halihazırda yedek listede kota kayıt numara­ları verilmiş yüz binlerce isim yer alıyor. Başvuru formunu he­men doldurup bana gönderirseniz, mevcut koşullarda Bronsky ailesine, o da iyimser bir tahminle, yaklaşık on üç yıl sonra sıra gelebilir. Yani tahminlerime göre, göç için istenen teminatlarla birlikte gerekli evrak, kanıt, kimlik ve belgeleri önümüzdeki yıl­larda temin edebildiğinizi varsayarsak, size ve ailenize söz ko­nusu göçmen vizesini 1952 yılında takdim edebilirim.

Saygılarımla
Amerika Başkonsolosu

* E-posta adresiniz hiç kimseyle paylaşılmayacaktır.