Düşsem Yollara Yollara

PAYLAŞ
SATIN AL YORUM YAZ
Kitap Akrabalıkları

Haldun Taner’in gezi notlarından oluşan kitabı “Düşsem Yollara Yollara” 40 yıl aradan sonra genişletilmiş baskısıyla okurlarına ulaştı.

“Yoldan gelen çok konuşur, derler. Bundan doğal ne olur. Zaten çevre de insanı kışkırtır, ‘Yediğin içtiğin senin olsun, gördüklerini anlat’ der. Dış gezilerden dönüşümde başlıca borcumun gördüğümü okurlarıma anlatmak, izlenimlerimi onlarla paylaşmak olduğunu hiç unutmadım. Düşsem Yollara Yollara’daki notlar işte bu duyguyla yazıldı. İçtenlikle, dostlukla. İçten bir dostluğun iletişim itisiyle. Sizi yararlı bir yoldan oyalayabilirse, sevinirim.”

Yapı Kredi Yayınları 2015 yılından beri  Haldun Taner külliyatına yeni kitaplar eklemeyi sürdürüyor. Yazarın daha önce 1979 yılında yayımlanmış ve yıllardır okurundan uzak kalmış gezi kitabı “Düşsem Yollara Yollara” yeni ülkelerle genişletilerek okuruna ulaştı.

Haldun Taner 1956-1979 yılları arasında Yunanistan, İtalya, Belçika, İngiltere, İran, Fransa, Macaristan, Avusturya, Almanya, Sovyet Rusya, Hindistan, Polonya, Hollanda, Romanya, Çekoslovakya, İsveç gezilerini içeren yazılarını önce gazetelerde yayımlamış, sonra “Düşsem Yollara Yollara” adıyla kitaplaştırmıştı. İlk baskıdan kırk yıl sonra kitaba Yugoslavya, İsrail, Mısır bölümleri eklendi ve İran bölümü yarı yarıya genişletildi.

Haldun Taner, hayata bakışındaki derin ve keskin gözlem gücü, insanı ele alışındaki olgunluk ve incelik, durumları ortaya koyuşundaki kültürel zenginlik, anlatımındaki sağlam yapı ve mizahın imbiğinden geçen ışıltılı üslubuyla klasikleşmiş bir yazarımız. YKY Haldun Taner kitaplarını yeni bir editörlükle ve özel kapaklarla yayımlamayı sürdürüyor.

GELELİM GUARESCHİ’YE...

Giovanni Guareschi, her şeyden önce, palabıyıkları ile meşhur, kırk kırk iki yaşlarında popüler bir yazar. Don Camillo ve Peppone adlı romanı Avrupa’da geçen yılın en çok okunan romanı payesini kazandı. Fernandel’in başrolü oynadığı aynı isimdeki filmi ise İtalyan filmleri içinde hasılat rekorunu kırdı.

Ben oradayken Guareschi hapisten yeni tahliye olunmuştu. Hapsedilmesinin sebebi, bildiğiniz gibi, eski başvekil De Gasperi’ye neşren hakaret... Hazretin daha önce de eski devlet reisi Einaudi’ye neşren hakaret yüzünden tecilli bir mahkûmiyeti varmış... De Gasperi’ye de hakaret edince, deliğe tıktılar. Ağır da bir para cezasına çarptırdılar. İşin tuhafı, Guareschi’nin kararı temyize bile lüzum görmeyişidir.

Bir aftan faydalanarak cezasını bitirmeden serbest bırakılışı gerek halk arasında gerek yabancı sanat çevrelerinde memnunlukla karşılandı. Yazar şimdi birkaç ayını nezaret altında Parma’da geçirdikten sonra yakında büsbütün serbest olacak. Ama bu Il Candido adlı zehir gibi mizah dergisini çıkarmasına mani değil. Zaten başına ne geliyorsa hep bu dergide yazdığı hicivlerden geliyor.

Guareschi iktidardaki Hıristiyan Demokrat Parti’den olup, parti içinde De Gasperi’ye en bağlı üyelerden biriydi. Hal böyleyken zamanla onun başdüşmanı oluverdi. Şimdiki başvekille de arası iyi değildir.

Bugün gerek kendisi, gerek Il Candido adlı dergisi daha ziyade faşist tandanslı sayılmaktadır.

* E-posta adresiniz hiç kimseyle paylaşılmayacaktır.