Memet Fuat

PAYLAŞ
SATIN AL YORUM YAZ
İçindekiler

Memet Fuat "kitap-lık"ta

Yapı Kredi Yayınları’nın iki aylık edebiyat dergisi "kitap-lık"ın yeni sayısı Memet Fuat dosyasıyla açılıyor. Oğuz Demiralp, Turgay Fişekçi, İshak Reyna, Uğur Kökden, Füruzan, Ülkü Tamer, Doğan Hızlan, Yurdanur Salman yazıları ve görüşleriyle Memet Fuat’ı değerlendirdiler, anılarını paylaştılar. Ayrıca Memet Fuat’tan Behçet Necatigil’e gönderilmiş yayıncı mektuplarının orijinalleri dosya içinde gün ışığına çıktı.

Ahmet Güntan’ın Efe Murad’la şiir kitabı "Fâtih ve fetih" üstüne söyleşisi, Yurdanur Salman’ın çevirmenlik mesleğine ilişkin ironi dolu bir denemesi bu sayının dikkat çeken sayfaları.

Ülkü Tamer, Nihat Ziyalan, Yüksel Pazarkaya, Mehmet Mümtaz Tuzcu, Mehmet Yaşın, Orhan Kâhyaoğlu, Asuman Susam, Melih Elhan, Soner Demirbaş, Oğulcan Kütük şiirleri; Adil İzci, Alper Beşe, Demet Çizmeli Köse, Güzin Ayan, Önder Şit, Deniz Özbeyli, Okan Alay, Atakan Boran öyküleri; Hüseyin Ferhad, Osman Çakmakçı, Ahmet Arpad, Mukadder Özgeç, M. Melih Güneş, Ersun Çıplak, Bahanur Garan, Leyla Arsal, Seval Şahin yazılarıyla "kitap-lık" dergisindeler. 

______________________


“Kitap-lık” her mevsim iyi edebiyatın izinde.

"Kitap-lık", YKY’nin kitap tanıtım dergisi olarak Eylül 1993’te çıktı ve bir süre ücretsiz dağıtıldı. 1997’ye dek kitap tanıtma, eleştiri, deneme, inceleme, değini yazılarıyla kitap evreninde olup bitenleri yakından izledi.

1998’den sonra mevsimlik (üç aylık), 2000’den sonra da iki aylık periyotla çıktı ve “ciddi”, “ağır” bir edebiyat dergisi kimliği kazandı. Yeryüzü yazınının tüm dillerine kendini açtı.

2003’te içeriği ve tasarımı yenilenerek “aylık edebiyat dergisi” çizgisine oturdu. 2005’e dek ekler verdi, yurt genelinde gazete bayilerinde satıldı; bir ara tirajı on bini geçti. On yıl süren "YKY Şiir Yıllığı" armağanlarıyla 2000’li yılların şiir ortamını etkiledi.

Eylül 2012’de, dergiciliği etkileyen yeni koşullar karşısında yeniden iki aylık periyoda döndü.

2015’e gelindiğinde ise dergi yeniden tasarlanıp renkli baskıya geçerek daha canlı bir görüntüye büründü.

"Kitap-lık" bugün artık içeriği ve biçimiyle, seçiciliği ve özeniyle, “iyi edebiyat okuru”nu gözeten tutarlı çizgisiyle etkisini, gücünü iyice duyurmuş bir dergi. Dosya ve Babil Kulesi gibi kalıcı bölümleriyle, şiir, öykü, deneme, eleştiri, inceleme, anı, günlük, gezi yazısı, mektup, söyleşi türlerine dengeli ve geniş bir biçimde yer vermesiyle, gelenekçi-yenilikçi, yerli-yabancı, doğulu-batılı, yaşlı-genç ayrımı yapmadan, derinlikli, doyurucu, kuşatıcı, özgürlükçü, özgünlükçü ve etkili olma çabalarıyla günümüz edebiyat dergiciliğine yön vermekte.

"Kitap-lık", bütün kitapseverlerin ve edebiyat dostlarının dergisi olmayı sürdürüyor.

Yayımlama Koşulları
• Şiir, öykü, deneme, eleştiri, inceleme, anı, günlük, gezi yazısı, mektup, söyleşi türlerindeki yazınsal çalışmalara yer verilir.
• Daha önce internet ya da basılı yayınlarda yer almamış, sadece Kitap-lık için gönderilmiş çalışmalar dikkate alınır.
• Üç gün içinde yayımlanacağı bilgisi verilmezse yayımlanmayacak demektir, bu durumda herhangi bir gerekçe açıklanmaz.
• omer.yalcin@ykykultur.com.tr adresine özel, kısa bir özgeçmişle birlikte gönderilen çalışmalar dikkate alınır.

  • EDİTÖRDEN

    Memet Fuat "kitap-lık"ta

    Pîrimiz, ustamız Memet Fuat’la tanışıp konuşamadığım için hayıflanır dururum. Bir mektup yazmışlığım var, bir de telefon etmişliğim. Cenazesinde bulundum en son: 19 Aralık 2002 öğleninde tabutunu çevreleyen topluluk gözümün önünde, Altunizade’de kar yağışı hiç dinmemişti.

    1994 yılıydı sanırım. Memet Fuat "Cumhuriyet" gazetesinde öykü dergisinin eksikliğinden bahsediyordu. Yerden göğe hak verdim okurken, ben de ANLATI adlı bir derginin hayaliyle geçiriyordum günlerimi. Defterime logosunu, kapağını, sayfalarını çiziktiriyor, içeriğini belirlemeye çalışıyordum; türlere, konulara göre sayfa tertipliyor, yazar-çevirmen kadrosu kuruyor, taslaklar üretiyordum. Bu durumumu Memet Fuat’a bildirmeden edemezdim, bir mektup döşendim. On beş gün sonra köşesinde bu etraflı mektubumdan, dergi tasarımdan söz etti, “genç bir arkadaş” diyerek… Aylar sonra "Adam Öykü "(Kasım-Aralık 1995) yayımlandığında koşarak gidip aldım, satır sektirmeden o gün okuyup bitirdim. Ismarlanmış elbise provası için terzisiyle buluşmuş birinin dikkatiyle görüşlerimi, beğenilerimi, önerilerimi başlıkların çevresine not ederek.

    Memet Fuat’ın yazıları, söyleşileri, kurduğu, yönettiği dergiler, yayınevleri kültürümüzde izler bıraktı. Nice yazara imlâ gösterdi, nice defter elinde kitap oldu. Ne demiş, ne yapmış, hangi yolları tutmuş, hangi yöntemleri izlemiş, hangi sorunlara nasıl yaklaşmış, öğrenip, ondan yararlanmayı bugün de sürdürebiliriz.

    27 yaşında bir çevirmenken dediklerine geçenlerde internette rastladım, kaç gündür dilimde: “Hayır, teşekkür ederim,” yerine, “istemem, eksik olsun,” diyen çeviriciyi ayıplamam. Tersine, ne güzel bulmuş diye, överim, göklere çıkarırım.

    Dilimi iyice öğrendiğim, ustalaştığım zaman, ben de çevirilerimde öyle değişiklikler yapacağım elbette.

DOSYA
Memet Fuat (1926-2002)
OĞUZ DEMİRALP - Memet Fuat’ı Unutamayız
TURGAY FİŞEKÇİ - Arkadaşım Memet Fuat
İSHAK REYNA - Seçki ve Antolojileriyle Memet Fuat
UĞUR KÖKDEN - Memet Fuat’tan Anılar
FÜRUZAN - “Ah Güzel İstanbul” İçin  Bir Forma
DOĞAN HIZLAN - Sol’un rantını yemedi
ÜLKÜ TAMER - Şiir ve Memet Fuat
YURDANUR SALMAN
MEMET FUAT - Necatigil’e Mektuplar

ŞİİR
ÜLKÜ TAMER
NİHAT ZİYALAN
YÜKSEL PAZARKAYA
MEHMET MÜMTAZ TUZCU
MEHMET YAŞIN
ORHAN KâHYAOĞLU
ASUMAN SUSAM
MELİH ELHAN
SONER DEMİRBAŞ
OĞULCAN KÜTÜK

ŞİİRSEL
OSMAN ÇAKMAKÇI - Şiirin Dirilişi
HÜSEYİN FERHAD - İmruülkays arkadaşımdı
M. MELİH GÜNEŞ - Nâzım Hikmet’in En Son Şiiri “Vera’ya” mı?

ÖYKÜ
ADİL İZCİ - Öylesine Bir Gezi
ALPER BEŞE - Pazarda
DEMET ÇİZMELİ KÖSE - Beş Bin Sekiz Yüz Otuz
GÜZİN AYAN - Kâtip Dorothy
ÖNDER ŞİT - Kuyunun Kıyısı
DENİZ ÖZBEYLİ - Dilenci
OKAN ALAY - Şahmaran
ATAKAN BORAN - Yirmi Dokuz

SÖYLEŞİ
AHMET GÜNTAN
EFE MURAD - “Glitch”, Like in “Haliç” Fâtih ve 1953 hakkında söyleşi

DENEME
YURDANUR SALMAN
Ç.E.V.İ.R.M.E.N. Ne Demektir?

BABİL KULESİ
MUKADDER ÖZGEÇ - ...Sonra Tunç Bey
AHMET ARPAD - Joseph Roth
BAHANUR GARAN - Varoluşun Dayanılmaz Ağırlığı: Gülten Akın’ın Oyunlarında Kadının Temsili
LEYLA ARSAL - Hilm’in Lirik Defterler’i
ERSUN ÇIPLAK - Psikanalitik Edebiyat İncelemesinde Neredeyiz?

BUGÜNKÜ EDEBİYATIMIZDA ESERLER SÖZLÜĞÜ
SEVAL ŞAHİN

BULMACA
Hazırlayan:  Ersin Tezcan

Abone olmak için idealdergi@idealkultur.com adresine mail atabilir ya da 05559811838 - 02125288541 numaralı telefonları arayabilirsiniz.
* E-posta adresiniz hiç kimseyle paylaşılmayacaktır.