Haberler & Duyurular

İçimizdeki Sanat Pusulası

29.10.2015

Sanatı izleyin, sanatçıları dinleyin, tepkilerinize güvenin. Çağdaş sanat dünyasının labirentinde kılavuzunuz “Küresel Sanat Pusulası” günümüz sanatını çözmenize yardımcı oluyor.

Yapı Kredi Yayınları tarafından yayımlanan “Küresel Sanat Pusulası - 21. Yüzyıl Sanatında Yeni Yönelimler” kitabının tanıtımı için 2 Kasım Pazartesi günü bir etkinlik gerçekleştiriliyor. Koç Üniversitesi Anadolu Medeniyetleri Araştırma Merkezi’nde saat 18:30’da yapılacak olan etkinliğe kitabın yazarı, Deutsche Bank sanat koleksiyonunun küratörü Alistair Hicks ve kitapta yer alan sanatçılardan Hera Büyüktaşçıyan da katılacak.

Sanatı izleyin, sanatçıları dinleyin, tepkilerinize güvenin. Çağdaş sanat dünyasının labirentinde kılavuzunuz “Küresel Sanat Pusulası” günümüz sanatını çözmenize yardımcı oluyor.

Yapı Kredi Yayınları’nın bastığı, Alistair Hicks’in “Küresel Sanat Pusulası - 21. Yüzyıl Sanatında Yeni Yönelimler” başlıklı kitabının tanıtımı için düzenlenen etkinlikte 21. yüzyıl sanatında yeni yönelimler üzerinde duruluyor. Hicks, günümüz sanat dünyasında olan biteni tek başına hiçbir küratörün, eleştirmenin ya da sanat simsarının belirlemediğini ve belirleyemeyeceğini kanıtlıyor. Tam tersine; sanatçıların kendilerini dinleyerek sanat dünyasında yolumuzu çizmenin ne kadar heyecan verici ve faydalı olduğunu gösteriyor.

Kitap aynı zamanda okurlarının; sanat dünyasının yıldızlarının, yani sanatçıların yanıp sönen ışığı altında, kendi yollarını çizmelerini amaçlıyor. Kitabın Türkçe baskısı aslında bu fikrin verdiği ilk sınav: Londra’dan gelen bir yabancı, tüm dünyada sıradışı ancak oldukça bilinir bir sanat araştırması yöntemini izleyerek Türkiye’den sanatçılarla etkileşime giriyor ve onları kitabın bağlamına yerleştiriyor. Bu nedenle kitapta, kitabın Türkiye basımı için eklenen, tamamen Türkiye’den sanatçılara ayrılmış özel bir bölüm de bulunuyor.

Kıtalara göre düzenlenen ve Laure Prouvost (Fransa), Anri Sala (Arnavutluk), Gabriel Orozco (Meksika), Sandra Gamarra (Peru), Cai Guo-Qiang (Çin) ve Nandan Ghiya (Hindistan) gibi birbirinden çok farklı sanatçılarla söyleşilerden alıntılar içeren “Küresel Sanat Pusulası”, bir yazarın çağdaş sanat dünyasındaki keşiflerinin kaydı ve bize en anlamlı, en çekici gelen sanata kendimizi bırakarak içimizdeki sanat pusulasını bulmamıza yardımcı bir manifesto.

Alistair Hicks ve Hera Büyüktaşçıyan’ın konuşmalarıyla katılacağı, Yapı Kredi Kültür Sanat Yayıncılık tarafından gerçekleştirilecek etkinlikte aynı zamanda sanat dünyasının yeni barometrelerinden biri olarak görülen İstanbul ve  geleceğinin kısmen Türkiye’de olduğu düşünülen 21. yüzyıl sanatı konuşulacak.

Hera Büyüktaşçıyan, “Küresel Sanat Pusulası”nın Türkçe baskısının genç yıldızlarından. Eserleri bu yılki İstanbul Bienali’nde ve Venedik Bienali’ndeki Ermeni Pavyonu’nda yer alıyor.

Alistair Hicks “Küresel Sanat Pusulası”nın yazarı. Deutsche Bank’ın küratörü. “School of London” (Londra Okulu), “New British Art in the Saatchi Collection” (Saatchi Koleksiyonu’ndaki Yeni Britanya Sanatı), Contemporary Art at Deutsche Bank (Deutsche Bank’ta Çağdaş Sanat) kitaplarının yazarı.

PAYLAŞ

Görseller